Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010


Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων από τις 18/10/2010

Νέες μέθοδοι καταπολέμησης
της σπατάλης στα φάρμακα


Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης:
«Από την μια είναι μια θετική κίνηση, από την άλλη, όμως, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία»

Πακέτο μέτρων στα πλαίσια καταπολέμησης της φαρμακευτικής σπατάλης έχει εξαγγείλει το Υπουργείο εργασίας.
Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας. Βασικός σκοπός η αναβάθμιση του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και ο ορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών.
Ως θετική βλέπουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι φαρμακοποιοί της χώρας, αν και παραδέχονται, ότι είναι δυσκίνητο το νέο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής, αναφέρει επί του θέματος ότι «είναι καλό σαν εγχείρημα και μέσα στις προτάσεις μας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιπλέον ενημέρωση για τον τρόπο που θα γίνεται η όλη διαδικασία. Δεν έχουμε οδηγίες, εκτός από ένα δελτίο που λάβαμε από τον Διοικητή του ΟΑΕΕ και αυτό όμως δεν αναφέρει πολλά πράγματα. Καταρχήν, είναι προχειρογραμμένο και χωρίς να υπάρχει διαβιβαστικό. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Από την μια είναι μια θετική κίνηση, από την άλλη, όμως, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία».
Να σημειώσουμε, επίσης, πως σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Διοικητής του ΟΑΕΕ σε ανακοίνωσή του προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και φαρμακοποιούς του ΟΛΕΕ, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων ξεκινάει από τις 18/10/2010. Συμβεβλημένοι ιατροί και φαρμακοποιοί οφείλουν από την πλευρά τους να προμηθευτούν το απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μια ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, οφείλουν να εγγραφούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες.
Κλείνοντας, να προσθέσουμε, ότι οι Νομοί Λέσβου, Βοιωτίας και Κορινθίας έχουν επιλεγεί για την δοκιμή του συστήματος, πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, στις 6/10/2010 στην Λέσβο, στις 9/10/2010 στην Βοιωτία και στις 10/10/2010 στην Κορινθία. Θα πραγματοποιηθούν τοπικές ημερίδες, προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι από τους αρμόδιους φορείς.