Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Φορολογικά κίνητρα σε όλους τους εργοδότες που θα επιλέξουν τον νέο τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων τους

Με εργόσημο θα πληρώνονται από τον προσεχή Μάρτιο οι οικιακοί βοηθοί και οι αγρεργάτες, στα πλαίσια πάταξης της εισφοροδιαφυγής, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Φορολογικά κίνητρα σε όλους τους εργοδότες
που θα επιλέξουν τον νέο τρόπο ασφάλισης
των εργαζομένων τους

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η μαύρη εργασία δεν κινείται, μόνον, με τους εργάτες και τους οικιακούς βοηθούς που δουλεύουν στα σπίτια. Πόσοι είναι αυτοί; Η μαύρη εργασία προέρχεται από τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, από την αγορά εργασίας που είναι οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Επιφυλακτικά βλέπουμε το όλο θέμα, καθώς πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι εγκληματικά»

Νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια εξάλειψης της μαύρης εργασίας, έρχεται να αλλάξει από τον προσεχή Μάρτιο τον τρόπο ασφάλισης τριακοσίων πενήντα χιλιάδων, περίπου, εργαζομένων, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως οικιακοί βοηθοί ή ως εργάτες στα χωράφια.
Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων θα πληρώνονται, πλέον, με κουπόνι, το λεγόμενο εργόσημο, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται οι μέρες εργασίας και τα χρήματα του εργαζόμενου, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω των τραπεζών.
Να σημειωθεί, ότι με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι ως οικιακοί βοηθοί θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι στις αγροτικές εργασίες στον ΟΓΑ. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα εισπράξει μέσα στο πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής του νέου αυτού μέτρου περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, θα παρέχονται ασφαλιστικά κίνητρα στους εργοδότες που θα επιλέξουν να σφαλίσουν με αυτό τον τρόπο τους εργαζομένους τους.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Εμείς στηρίζουμε ότι σχετικό μέτρο παίρνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Βέβαια, τώρα προσπαθούν να πάρουν ασφαλιστικές εισφορές από τους αγρεργάτες και τους οικιακές βοηθούς. Η κάρτα εργασίας και το εργόσημο έρχονται κατόπιν εορτής. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι από ανέκαθεν κυριαρχούσε η μαύρη αγορά εργασίας. Στην συζήτηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς, επισημάνθηκε ότι, πρώτοι ασυνεπείς ήταν οι εργοδότες με τις ασφαλιστικές εισφορές και μετά το κράτος. Οι μόνοι συνεπείς ήταν οι εργαζόμενοι. Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, καθώς θα έχουν ασφάλεια. Επιφυλακτικά βλέπουμε το όλο θέμα, καθώς πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι εγκληματικά».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θεωρεί πως το εργόσημο είναι ικανό να συμβάλει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, ο κος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει χαρακτηριστικά πως «όχι, βέβαια! Θα είναι το ένα δέκατο, καθώς η μαύρη εργασία δεν κινείται, μόνον, με τους εργάτες και τους οικιακούς βοηθούς που δουλεύουν στα σπίτια. Πόσοι είναι αυτοί; Η μαύρη εργασία προέρχεται από τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, από την αγορά εργασίας που είναι οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία».
Και καταλήγει «τελικά, κίνητρα δίνονται, μόνον, στους εργοδότες, όπως βλέπουμε και στην περίπτωση με το εργόσημο, όπου οι εργοδότες που θα εφαρμόσουν το νέο αυτό μέτρο, θα έχουν φορολογικά κίνητρα. Εμείς δεν διαφωνούμε, αρκεί όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ασφάλεια και να τηρούν οι εργοδότες τους Νόμους».