Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σε κατάσταση πανικού οι Αρτοποιοί της χώρας

Αύξηση στην τιμή του ψωμιού της τάξης 15 με 20% έρχεται μετά τον μήνα Ιανουάριο
Σε κατάσταση πανικού
οι Αρτοποιοί της χώρας


-Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι
-Παναγιώτης Αμπεριάδης, Πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης:
«Όσο αυξάνει η τιμή του ψωμιού, τόσο θα πέφτει η κατανάλωση. Στα παρεμφερή προϊόντα αρτοποιίας, όπως τυρόπιτες και κουλουράκια, η κατανάλωση έχει πέσει 50%. Στα χωριά η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει πάρα πολύ, καθώς οι κάτοικοι αρχίζουν να ζυμώνουν οι ίδιοι. Οι άνθρωποι των αγροτικών οικισμών παράγουν μόνοι τους το ψωμί τους. Θα είναι δυσβάσταχτο για μας να ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές»


Συνέντευξη τύπου αναφορικά με την επικείμενη αύξηση στην τιμή του ψωμιού παραχώρησε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Αμπεριάδης.
Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος, οι Έλληνες Αρτοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα την τιμή του ψωμιού, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των αυξήσεων που επέρχεται από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ.
«Εμείς οι Αρτοποιοί και μιλάω εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δεν θέλουμε να κάνουμε αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, σε όλους, έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Σκεπτόμενοι το γενικό σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον του Νομού μας, δεν κάναμε καμία αύξηση. Σε επανειλημμένες συνεντεύξεις μου είχα δηλώσει, ότι η τιμή του ψωμιού είναι πλέον ελεύθερη και ο κάθε φούρνος μπορεί να την προσαρμόζει σύμφωνα με τα οικονομικά του στοιχεία. Το καλό είναι ότι κρατήσαμε τις τιμές μας και δεν κάναμε καθόλου αυξήσεις» αναφέρει ενδεικτικά ο κος Π. Αμπεριάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «γίνεται σήμερα ένας ντόρος για το εάν θα γίνει αύξηση στην τιμή του ψωμιού ή όχι. Εμείς σαν Αρτοποιοί λέμε, ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Το θέμα, όμως, είναι τι θα κάνουν οι αλευροβιομήχανοι, διότι μέχρι και εχθές έλεγαν, πως θα κάνουν μια αύξηση, χωρίς να μας προσδιορίσουν τι αύξηση θα είναι αυτή. Από πληροφορίες που έχω μπορώ, να σας πω, ότι θα επέλθει μια αύξηση στην τιμή του αλευριού 15% με 20%.΄Όταν επέλθει μια τέτοια αύξηση, τότε θα μπορούν οι Αρτοποιοί να σκεφτούν από μόνοι τους, αν μπορούν αυτή την αύξηση της τιμής του αλεύρου να την απορροφήσουν. Θεωρώ, ότι δε θα μπορέσουν. Είναι πολύ δύσκολο για τους αρτοποιούς να απορροφούν συνέχεια τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, τις αυξήσεις των ΦΠΑ, τις αυξήσεις της ΔΕΗ και του πετρελαίου».
Ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας πως «πιστεύω, ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, τουλάχιστον, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρός μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δε θα έχουμε καμία αύξηση. Αυτό θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά σε όλους τους καταναλωτές του Νομού Ξάνθης. Παράλληλα, θέλω να δηλώσω και κάτι άλλο, αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη πληθώρα τιμών σε όλο τον Νομό. Μπορούμε να βρούμε φραντζόλα τριακοσίων πενήντα γραμμαρίων με σαράντα λεπτά, με πενήντα λεπτά, με εξήντα λεπτά ή και περισσότερα. Φυσικά, το κόστος της τιμής ενός ψωμιού επτακοσίων γραμμαρίων, το 30% είναι οι πρώτες ύλες. Από εκεί και πέρα, το 49% είναι το κόστος παραγωγής. Όσο ανεβαίνει το κόστος παραγωγής, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του ψωμιού. Εμείς προσπαθούμε να το συγκρατήσουμε σε μια δύσκολη εποχή, καθώς δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε και άλλο τον καταναλωτή με επιπλέον αυξήσεις».
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο κος Π. Αμπεριάδης το παρόν και το μέλλον των συναδέλφων του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες της εποχής, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, θα συμβάλουν στην συρρίκνωση των εσόδων τους.
Όπως αναφέρει ο κος Π. Αμπεριάδης, ήδη, αρκετοί καταναλωτές ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές προτιμάνε να παρασκευάζουν οι ίδιοι το ψωμί τους, για να γλιτώσουν κάποια έξοδα.
«Όσο αυξάνει η τιμή του ψωμιού, τόσο θα πέφτει η κατανάλωση. Στα παρεμφερή προϊόντα αρτοποιίας, όπως τυρόπιτες και κουλουράκια, η κατανάλωση έχει πέσει 50%. Στα χωριά η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει πάρα πολύ, καθώς οι κάτοικοι αρχίζουν να ζυμώνουν οι ίδιοι. Οι άνθρωποι των αγροτικών οικισμών παράγουν μόνοι τους το ψωμί τους. Θα είναι δυσβάσταχτο για μας να ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές» καταλήγει ο κος Π. Αμπεριάδης.