Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πολλά κεράσια ακούσαμε Κρατάμε μικρό καλάθι

Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας στην Ξάνθη:

Πολλά κεράσια ακούσαμε
Κρατάμε μικρό καλάθι


-Ειπώθηκαν πολλά, κανένας όμως δεν βάζει το κεφάλι του στον ντορβά την στιγμή που άνεργοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες τραβούν τον δικό τους Γολγοθά
-Και πάλι εξαγγελίες που θα μείνουν στα λόγια ή άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων;
-Στο αυλάκι η υπόθεση της επιδότησης εργασίας 12% που έχει να καταβληθεί από το 2008
-Αναφορά και στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι, αλλά κυρίως στην συμμετοχή μας στο Βιβλίο Γκίνες με την μεγαλύτερη μάσκα στον κόσμο, από την Λ. Κατσέλη


Στην πόλη μας βρέθηκε την Παρασκευή η Υπουργός Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να εξαγγείλει προγράμματα απασχόλησης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Υπουργός επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Ξάνθης, για να κάνει από εκεί τις προγραμματισμένες της εξαγγελίες και να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.
Να σημειωθεί, ότι την κυρία Λούκα Κατσέλη συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριος Άρης Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης.
Στην εισήγησή του ο κύριος Άρης Γιαννακίδης, ευχαρίστησε θερμά την κυρία Λούκα Κατσέλη που επέλεξε να ξεκινήσει από την δική μας Περιφέρεια την εξαγγελία προγραμμάτων για την απασχόληση και τον περιορισμό της ανεργίας, αξιολογώντας, παράλληλα, τα τεράστια νούμερα της ανεργίας για την δική μας ευρύτερη Περιοχή.
Από την άλλη, ο κύριος Άρης Γιαννακίδης δεσμεύτηκε να αναδείξει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ευαισθητοποιώντας σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Σ. Ξυνίδη, όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, για την Περιφέρειά μας.
Παράλληλα, ο κύριος Γιαννακίδης αναφέρθηκε στην θετική στάση της κυρίας Λ. Κατσέλη όσον αφορά την δική μας Περιφέρεια.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία εξήγγειλε τα προγράμματα για την μείωση της ανεργίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, προκειμένου η Περιφέρεια να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως τόνισε η Υπουργός, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως και ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πάρει το μέλλον στα χέρια του.
«Δεν είναι τυχαίο που η Ξάνθη μπήκε στο γκίνες με την μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα του κόσμο. Αυτό θέλει σκέψεις και δημιουργικότητα, αλλά και ανθρώπους που έχουν το κέφι να το κάνουν. Μαζί με την Πάτρα έχετε το καλύτερο καρναβάλι στην χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λ. Κατσέλη.
Υπογράμμισε με έμφαση, ότι σαν Υπουργός είναι διατεθειμένη να στηρίξει τα σχέδια της δικής μας Περιφέρειας, μιας Περιφέρεια, όπως τόνισε, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο τουλάχιστον ηπείρων, η οποία συνορεύει με χώρες που ανταγωνίζονται τις δικές μας επιχειρήσεις, μέσω χαμηλότερης φορολογίας και φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Επομένως, όπως ανέφερε η Υπουργός, πρέπει να στηριχθούν οι δικές μας επιχειρήσεις μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Αναφέρθηκε δε στις δύο καινοτόμες δράσεις με τις οποίες ξεκινάει η προσπάθεια για την στήριξη της Περιφέρειάς μας, ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Από την άλλη, η Υπουργός τόνισε πως γνωρίζει την άσχημη κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση στην Περιφέρεια, μετά και την ενημέρωση που είχε από το Εργατικό Κέντ6ρο Ξάνθης.
Όπως επισήμανε η κυρία Λ. Κατσέλη τα συγκεκριμένα προγράμματα δε θα λύσουν όλα τα προβλήματα της ανεργίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως, εάν υλοποιηθούν σωστά θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια ένεση για την αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να βάλουν βάσεις για την επόμενη ημέρα. Το πρώτο πρόγραμμα, είναι το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και στοχεύει να τοποθετηθούν πανελλαδικά πενήντα πέντε χιλιάδες άνεργοι σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. Συγκεκριμένα για τον Νομό Ξάνθης, ο στόχος του Υπουργείου είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας τουλάχιστον χίλιοι πεντακόσιοι άνεργοι για τους επόμενους δύο μήνες.
Οι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος περιλαμβάνουν μικρά έργα, έργα συντήρησης και αποκατάστασης οικοσυστημάτων , εξωσχολικά προγράμματα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ..
Όπως σημείωσε η κυρία Λ. Κατσέλη, ήδη, της κατατέθηκαν έργα και δράσεις από την Περιφέρεια και την Μητρόπολη, για την αξιοποίηση του προγράμματος.
«Δεν επιδοτούμε την ανεργία. Επιδοτούμε την εργασία» σχολίασε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Όπως συμπλήρωσε η τελευταία, πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα που απευθύνεται προς τους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ. Ενώ, θα τεθούν προτεραιότητες για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη για το πρόγραμμα, που είναι άμεσης απόδοσης, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, αυτό είναι για δύο χρόνια και αναφέρεται στην στήριξη της εργασίας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Απευθύνεται σε πέντε με έξι χιλιάδες άνεργους για όλη την Περιφέρεια και αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.
Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.