Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Είμαστε Ευρωπαίοι εκεί που μας συμφέρει, εκεί που δεν μας συμφέρει κάνουμε τους Κινέζους…


Είμαστε Ευρωπαίοι εκεί
που μας συμφέρει,
εκεί που δεν μας συμφέρει
κάνουμε τους Κινέζους…

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος αποδεικνύουν περίτρανα πως στην Ελλάδα δύσκολα γίνονται πράξη Νόμοι που ευεργετούν την κοινωνία σαν σύνολο.
Ο Νόμος περί της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους αποτελούσε βάλσαμο ψυχής, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική στον λόγο μου, για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των παθητικών, χωρίς την θέλησή τους, καπνιστών.
Σήμερα, μετά τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της χώρας, που ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες, το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα, το Υπουργείο Υγείας, έχει αλλάξει τις αρχικές του θέσεις.
Με απλά ελληνικά, καμιά απαγόρευση του καπνίσματος δεν πρόκειται να περάσει στην Ελλάδα, αφού οι πολίτες της χώρας μπορεί να θεωρούνται Ευρωπαίου, δυστυχώς δεν σκέφτονται ευρωπαϊκά. Ευρωπαίοι είμαστε μόνον εκεί που μας συμφέρει, εκεί που δεν μας συμφέρει απλά κάνουμε τους Κινέζους.
Οπωσδήποτε, το κάπνισμα αν και επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου, αποτελεί προσωπική επιλογή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, όπως βέβαια αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός είναι και το μη κάπνισμα, αλλά και ο καθαρός αέρας, χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Αυτή η μικρή αλλά συνάμα ουσιαστική επισήμανση δεν φαίνεται να απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, αφού σκέφτονται μόνον την δική τους ευχαρίστηση, παραβλέποντας τους κινδύνους που δημιουργούν για την δημόσια, αλλά και την δική τους, υγεία.
Ούτε βέβαια το κράτος, με τον τρόπο που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος Νόμος και τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους από τα ειδικά κλιμάκια που υποτίθεται ότι συγκροτήθηκαν για να διαπιστώνεται εάν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη απαγόρευση, λειτούργησε προς την σωστή κατεύθυνση.
Και δεν μας έφταναν όλα αυτά, τώρα ακούμε και το άλλο απίστευτο, κάποιοι συμπολίτες μας ζητάνε να νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας, στα πλαίσια της δημοκρατίας που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του. Με δεδομένο το γεγονός ότι η μαριχουάνα αποτελεί ελαφρύ ναρκωτικό, πολύ πιο αθώο από το αλκοόλ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κάποιοι από τους χρήστες αυτής της απόλαυσης ζητάνε νομιμοποίηση. Δεν φτάνει που δεν μπορεί να περάσει ο Νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, εμφανίστηκαν κάποιοι που ζητάνε να αγοράζουν μαριχουάνα ελεύθερα, για να την καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Εκεί δηλαδή που κάθεσαι στο πάρκο με το παιδί σου, “τσουκ” να ανάβουν κάποιοι το τσιγαριλίκι τους και να μην μπορείς να πεις τίποτα, καθώς θα είναι καθ’ όλα σύννομοι. Να το δούμε αυτό και τίποτα άλλο στον κόσμο. Μετά μας λένε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι φασιστικό μέτρο…
Σε κάτι τέτοιες εξελίξεις είμαστε μπροστάρηδες και ανοιχτόμυαλοι. Επικαλούμαστε την Δημοκρατία για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, μόνον, όταν μας συμφέρει.
Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Ολλανδία θα πρέπει να επιστρατευτούν ισχυρά κίνητρα για να βασίσουν την επιχειρηματολογία τους.
Όσον αφορά δε, την απαγόρευση του καπνίσματος, δυστυχώς ήταν κάτι πολύ ουτοπικό για να τελεσφορήσει στην Ελλάδα, γιατί κάποιες νοοτροπίες δεν αλλάζουν ποτέ…