Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μαχαίρι στα αγροτικά επιδόματα μετά το 2013 ζητά η Κομισιόν

Μαχαίρι στα αγροτικά επιδόματα μετά το 2013

ζητά η Κομισιόν

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:

«Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περικοπούν αγροτικά επιδόματα που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες»

Για σημαντικές περικοπές, όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2013 κάνουν λόγο τα σενάρια που κυκλοφορούν ανεπίσημα, προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους των παραγωγών.

Με δεδομένο το γεγονός, ότι η επίσημη θέση της Κομισιόν είναι υπέρ των μειώσεων στις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το σχετικό κείμενο που έχει εκδώσει, τα προκείμενα σενάρια αποκτούν μια στέρεη βάση.

Οι τελικές βέβαια αποφάσεις, όσον αφορά το θέμα, θα γίνουν γνωστές το Καλοκαίρι του 2011, μετά την σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή σχετικά με το θέμα αναφέρει πως θα μπουν ισχυρές προϋποθέσεις για τις χώρες- μέλη της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αγροτικών ενισχύσεων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που ακούγονται, αγροτικό επίδομα θα λαμβάνουν μόνον όσοι αγρότες παράγουν.

Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημαίνοντας πως «πάγια θέση μας είναι τα αγροτικά επιδόματα να δίνονται μόνον στους ενεργούς αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, δίνει αγροτικά επιδόματα ακόμη και σε ετεροεπαγγελματίες αγρότες, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Όπως αναφέρει παράλληλα ο κύριος Κ. Γλερίδης, «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περικοπούν αγροτικά επιδόματα που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Διευκρινίζει δε, πως είναι καταδικαστέες οι περιπτώσεις όπου αγροτικά επιδόματα δόθηκαν σε μη δικαιούχους, συμπληρώνει από την άλλη, ότι εάν θιγούν τα συμφέροντα των κατ’ επάγγελμα αγροτών, το συνεταιριστικό κίνημα θα είναι «μπροστάρης» των κινητοποιήσεων που θα εξαγγελθούν.