Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω»

Με τριάντα οκτώ θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων συνεδρίασε χτες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού καταστήματος επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ενημέρωσε το σώμα αναφορικά με την έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού της πόλης, που θα συνεπάγεται την ένταξη κάποιων περιοχών στο σχέδιο της πόλεως. Ως μεγάλη επιτυχία του Δήμου και κυρίως των αρμοδίων υπαλλήλων του τμήματος Πολεοδομίας, χαρακτήρισε ο κύριος Μ. Στυλιανίδης την συγκεκριμένη έγκριση, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της Ξάνθης.
Στην συνέχεια, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο ενός έτους από τον θάνατο της Χριστίνας Χριστοδούλου, Ελληνίδας πρωταθλήτριας, ανέφερε πως υπάρχει σκέψη να ονομαστεί κάποιος αθλητικός χώρος του Δήμου με το όνομά της, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο όνομά της.
Ακολούθησε το ανάγνωσμα από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της επιστολής που στάλθηκε στο σώμα από τους εργαζομένους του ΟΣΕ, μέσα από την οποία ζητούν υποστήριξη του ΟΣΕ, με δεδομένο το ότι επιχειρείται από το Υπουργείο Υποδομών συρρίκνωση του περιφερειακού σιδηροδρόμου. Ύστερα και από πρόταση του Δημάρχου, αποφασίστηκε η έκδοση της επίσημης στάσης του Δήμου για την διατήρηση του σιδηροδρομικού σταθμού στην Σταυρούπολη.
Ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, πρότεινε δε, να εκδοθεί ψήφισμα υποστήριξης προς του εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ. Η πρόταση του τελευταίου εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Μετά και την πρόταση του κυρίου Σάββα Μελισσόπουλου, δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, προτάθηκε για συζήτηση το 25ο θέμα εντός ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση αθλητικών συλλόγων και σωματείων από τον Δήμο Ξάνθης, ως συνδιοργανωτή στο ανοιχτό διεθνές πρωτάθλημα Ταεκβοντό στην Ξάνθη.
Πρώτος επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, επισημαίνοντας πως είχε δεχθεί να συμβάλει οικονομικά στην πρόταση για διοργάνωση Μεσογειακών αγώνων στην Ξάνθη, όταν δέχτηκε επίσκεψη με σχετικό αίτημα από τον Πρόεδρο του συλλόγου Ταεκβοντό Ξάνθης, κύριο Ανδρέα Χρηστίδη μαζί με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας. Τελικά, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος στην συνέχεια αντί για μεσογειακούς αγώνες, έχει αποφασιστεί για τον επόμενο Νοέμβρη διοργάνωση ενός αθλητικού meeting στο οποίο θα συμμετέχουν αθλητές από άλλες χώρες.
«Οι αγώνες αυτοί δεν γίνονται από την επίσημη Ομοσπονδία, αλλά από μια ένωση συλλόγων. Δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα έξοδα και τις ανάγκες των αθλητών που θα έρθουν» τόνισε σε έντονο ύφος ο κύριος Μ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι απαιτήσεις της Ένωσης είναι παράλογες, αφού όπως τόνισε, ζητάνε την κάλυψη, από πλευράς Δήμου, της διαμονής και διατροφής των αθλητών, τα μετάλλια, τις στολές, μέχρι και τις σφυρίχτρες που θα χρειαστούν.
Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν τον λόγο πήραν μέλη της αντιπολίτευσης, που ήθελαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση και τα καθέκαστα με αυτήν.
Ο Δήμαρχος επέμενε, ωστόσο, πως πρόκειται για μια διοργάνωση που δεν εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και δε θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία της Ξάνθης, εκτός από επιπλέον έξοδα, σε περίπτωση που αναλάβει ο Δήμος την χρηματοδότησή της.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ταεκβοντό Ξάνθης, κύριος Α. Χρηστίδης, από την άλλη, έκανε λόγο για μια προσπάθεια που στοχεύει στην δημιουργία ενός αθλητικού θεσμού με διεθνή φήμη, που θα προβάλει την Ξάνθη. Διευκρίνισε δε, πως λόγω οικονομικής δυσκολίας της χώρας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση των μεσογειακών αγώνων στο Μαρόκο, τονίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί ευθύνη των αθλητικών συλλόγων και σωματείων.
Παράλληλα ο κύριος Α. Χρηστίδης επισήμανε με έμφαση, πως γύρω στους δύο χιλιάδες αθλητές θα μαζεύονται στην Ξάνθη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο κύριος Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με το ίδιο θέμα, τόνισε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διάθεση στρατηγικής επένδυσης.
«Δε θα έπρεπε να απογοητεύονται στα πρώτα τους βήματα άτομα που επιχειρούν τέτοιου είδους προσπάθειες, οι οποίες μπορούν να φέρουν κόσμο στην Ξάνθη. Η προσωπική μου γνώμη λέει, ότι θα πρέπει να βοηθάμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Μην ξεχνάμε, ότι του χρόνου δε θα έχουμε ομάδα μπάσκετ στην Ξάνθη».
Κατόπιν ανάλυσης του ζητήματος αποφασίστηκε να ζητηθεί έγγραφο από την Ομοσπονδία, με το οποίο θα στηρίζει την εν λόγω διοργάνωση. Ο Δήμος δε, θα παραχωρήσει για τους σκοπούς της διοργάνωσης τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και θα συμβάλει οικονομικά, στο μέτρο, πάντοτε, των δυνατοτήτων του.
«Τουρισμό, πληρώνοντας τους τουρίστες δεν κάνω. Ζητάνε λαγούς με πετραχήλια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε όλα αυτά τα έξοδα» επισήμανε ρητά ο κύριος Μ. Στυλιανίδης.
Αξίζει να σημειωθεί δε, η πρόταση του δημοτικού συνδυασμού των «Πολιτών για την Αλλαγή», στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, να έρθουν σε επαφή παράγοντες των δύο Δήμων, Ξάνθης και Σταυρούπολης, προκειμένου να συζητηθούν κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την συνένωση των δύο Δήμων εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η πρόταση έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Σταυρούπολης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.