Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη

Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης:
«Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα βρουν γόνιμο έδαφος εφαρμογής»

Στα πλαίσια εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών σε όλα τα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος της δημοσιονομικής τους κατάστασης, με δεδομένο το γεγονός, ότι πρόκειται για έναν πολυδάπανο κλάδο του δημοσίου τομέα.
Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη απόφαση του κράτους, ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κύριος Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, τονίζει με έμφαση πως ο ίδιος βλέπει πολύ θετικά την προσπάθεια που επιχειρείται, επισημαίνοντας δε, πως οι ισολογισμοί του Νοσοκομείου της Ξάνθης ελέγχονται σε ετήσια βάση από ορκωτούς λογιστές και επομένως, η πρακτική που πάει να εφαρμοστεί δε θα είναι καινούργια για το δικό μας Νοσοκομείο.
Αναφερόμενος στην γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Ξάνθης, επισημαίνει πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, προερχόμενα κυρίως από την ασυνέπεια των ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Διευκρινίζει από την άλλη, ότι το ασφαλιστικό ταμείο που είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του είναι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει βούληση από τον ίδιο να βοηθηθεί, ώστε να τελεσφορήσει η ιδέα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, η οποία εκφράστηκε δια της Προέδρου του Οργανισμού, κυρίας Μ. Μαλλιώρη και αφορά την δημιουργία μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης απαντάει θετικά. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο τελευταίος, θεωρεί ως σημαντική την δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, με δεδομένο το ότι ο Νομός Ξάνθης καταγράφει τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας, κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες.
Σε ερώτηση, αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιος χώρος στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο οποίος θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αξιοποιηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, επιφυλάσσεται να απαντήσει, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση.
«Θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα πολύ προσεκτικά. Δεν έχω ανοίξει ακόμα τον φάκελο που αφορά αυτό το θέμα, Από όσο ξέρω, υπήρχαν και στο παρελθόν σκέψεις και συζητήσεις μεταξύ Διοίκησης του Νοσοκομείου και παραγόντων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών για την δημιουργία μονάδας απεξάρτησης, τελικά για κάποιο λόγο δεν απέδωσαν. Εγώ δε θέλω να γίνονται συζητήσεις, μόνον για να γίνονται. Είμαι υπέρ του διαλόγου. Στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να προσφέρουν όλοι οι τοπικοί φορείς. Υπάρχει σαν πρώτη σκέψη, θα πρέπει να καταλήξουμε και σε αποφάσεις. Το θέμα δεν αφορά, μόνον, το Νοσοκομείο Ξάνθης. Είμαι θετικός στην ιδέα δημιουργίας μονάδας απεξάρτησης στην Ξάνθη, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα βρουν γόνιμο έδαφος εφαρμογής» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης.
Αναφορικά, τώρα, με τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης τονίζει, πως η έλλειψη προσωπικού είναι το πρώτο μελανό σημείο της λίστας. Με αυτό το δεδομένο σε εξέλιξη είναι δύσκολο περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας να υποστηρίξουν τον θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας του, η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Η έλλειψη κάποιων κλινικών, λ.χ. ολοκληρωμένης ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, αποτελεί επίσης ένα γεγονός, το οποίο έχει επισημανθεί πολλές φορές ως μειονέκτημα, που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Όπως, ωστόσο, αναφέρει ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, θα λυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης υπηρετεί ένας Ψυχίατρος και έχουν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις Ψυχιάτρων. Μέχρι το τέλος του έτους η Ψυχιατρική Κλινική θα λειτουργεί ολοκληρωμένα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο τελευταίος.
Κλείνοντας, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης επισημαίνει με έμφαση τις βασικές προτεραιότητες του ιδίου, ως Διοικητή του Νοσοκομείου, αναφέροντας πως «ιδέες και σκέψεις υπάρχουν πολλές. Με ενδιαφέρει πάνω από όλα, όμως, να μπορεί το Νοσοκομείο να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες. Ενώ, παράλληλα να γίνεται ορθολογική χρήση όλων των προϊόντων που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς πολλές φορές δαπανούμε άσκοπα κάποια υλικά. Από το τέλος του έτους θα έχω να σας πω πολύ περισσότερα».