Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

It’s Christmas time…

It’s Christmas time…
Λευκά Χριστούγεννα και μαύρη διάθεση


Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Στα λευκά ντύθηκε εχθές η Ξάνθη λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης, που σίγουρα δημιούργησε ένα χριστουγεννιάτικο τοπίο. Αν και περνάμε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, η επιθυμία να μπούμε στο γιορτινό κλίμα παραμένει μεγάλη, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς.
Τα Χριστούγεννα από ανέκαθεν αποτελούσαν, αν όχι την σημαντικότερη, σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του εορτολογίου μας. Δεν είναι μόνον το θρησκευτικό αίσθημα για την γέννηση του Θεανθρώπου που μας γεμίζει με αισιοδοξία, αλλά το γενικότερο χαρμόσυνο κλίμα που επικρατεί και μας κάνει λίγο καλύτερους ανθρώπους. Μια εύθυμη ατμόσφαιρα με πολλά χρώματα και γεύσεις που σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Ένα συναίσθημα που έχει εκλείψει από την ζωή σου και το αναπληρώνεις με μεγάλη «δίψα».
Κάτι τέτοιες μέρες είναι που νιώθεις την ανάγκη να βρεθείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να τους δώσεις αγάπη, αυτό που σου δίδαξε ο Χριστός με την ενάρετη ζωή και τις αξιέπαινες πράξεις του.
Οι άγιες, λοιπόν, ημέρες των Χριστουγέννων αποτελούν κομμάτι της ζωής σου. Περιμένεις με ανυπομονησία κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, όχι μόνον για να κάνεις και να πάρεις δώρα, αλλά για να περάσεις κάποιες στιγμές με την οικογένειά σου. Αυτό εξάλλου είναι το νόημα των Χριστουγέννων, να είσαι μαζί με τους δικούς σου ανθρώπους, να τους δίνεις και να σου δίνουν ζεστασιά και αγάπη.
Το χιονισμένο τοπίο γύρω σου, δίνει μια αίσθηση χαράς. Εξάλλου, Δεκέμβρης χωρίς χιόνια, είναι φαί χωρίς αλάτι. Όσο πλησιάζουν δε τα Χριστούγεννα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να αλλάξουμε κάτι στην καθημερινότητά μας και να βάλουμε περισσότερη χαρά στην ζωή μας.
Ο γέρο χιονιάς έχει φτάσει, φορτωμένος λευκές χιονοστιβάδες, που στολίζουν τον τόπο μας, για να μπούμε πιο γρήγορα στο εορταστικό κλίμα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, μικροί και μεγάλοι, αν και επηρεασμένοι αρνητικά από την γενικότερη κρίση, κοινωνική και οικονομική, διατηρούν μια μικρή ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, τουλάχιστον για την περίοδο των εορτών.
Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να μην σβήσει εντελώς την πικρία μας, λόγω των γνωστών εξελίξεων που γνωρίζει η χώρα, ωστόσο, μόνον, ο νοητός ερχομός του, είναι ικανός να απαλύνει κάπως την λύπη μας.
Βέβαια, είναι γεγονός ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ λιτά και λυπημένα για τους περισσότερους, ωστόσο η φύση των γιορτών δεν αλλάζει. Είναι ίδια κάθε χρόνο, όσες δυσκολίες και αν διέρχεται μια χώρα ή κάποιοι άνθρωποι. Δε μένει παρά να χαρούμε, στο μέτρο του δυνατού πάντοτε, τις γιορτές που έρχονται. Η κρίση είναι κρίση και τα Χριστούγεννα είναι Χριστούγεννα, δεν αποκλείει το ένα το άλλο, γι’ αυτό ας χαρούμε όσο μπορούμε το χιονισμένο τοπίο, το στολισμένο δέντρο και ότι έχει σχέση με την μεγάλη μας γιορτή, την γέννηση του Χριστού…