Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βογκά η Ελλάδα και αυτοί συνεχίζουν να υπόσχονται

Βογκά η Ελλάδα και αυτοί

συνεχίζουν να υπόσχονται



Επίσκεψη του Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλου στην Ξάνθη



 «Θα υπάρχει πολιτική για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν επομένως προβλέψεις και συγκεκριμένα ποσά από το ΕΣΠΑ και από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς. Θα περιμένουμε, όμως, μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός»

 

  Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, κύριος Ηλίας Μόσιαλος, για να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην χώρα, έτσι όπως διαμορφώνεται για το χρονικό διάστημα που διανύουμε, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ως πολιτικού ηγέτη.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Η. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα, δίνοντας το δικό του στίγμα πάνω σε αυτά.

  Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές τον προσεχή Σεπτέμβρη, με δεδομένο το γεγονός πως τα spread βρίσκονται στα ύψη, ο κύριος Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει ότι «Δεν είπαμε ποτέ, ότι θα βγούμε στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου δήλωσε, ότι θα προσπαθήσουμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές στο τέλος του 2011. Έτσι και αλλιώς, έχουμε χρήματα μέχρι και το τέλος του 2012. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη άνεση. Η αξιοπιστία της χώρας δεν μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε ένα δίμηνο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει σε επίπεδο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας είναι ότι μειώσαμε το έλλειμμα σε σχέση με το 2009 κατά 40% και έχουμε κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα, όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι όσο θετικές θα θέλαμε, παράδειγμα ο πληθωρισμός. Δεν μπορούμε να κρύψουμε, ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 5,5% αυτή την στιγμή. Ως ένα βαθμό είναι και αποτέλεσμα του αυξημένου ΦΠΑ. Ως ένα άλλο βαθμό, ίσως να είναι και λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά. Εδώ θα χρειαστεί να ξαναδούμε τον ρόλο του κράτους, των ελεγκτικών αρχών, κυρίως της επιτροπής ανταγωνισμού, αλλά και γενικά τον ρόλο της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλίων της αγοράς».

  Σε ερώτηση, πως είναι δυνατόν το κράτος να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο, την στιγμή που αυξάνεται συνέχεια ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο βουλευτής αναφέρει με έμφαση ότι «αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να γίνει, αλλά, όταν μια χώρα έχει 14% έλλειμμα και 115%  συνολικό χρέος στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, είναι μια δυσμενής εξέλιξη. Του χρόνου το χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στο 115 του ΑΕΠ θα προστεθεί και το 14% που έχουμε φέτος. Επιδιώκουμε να το μειώσουμε κατά 5,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 και από ότι φαίνεται το επιτυγχάνουμε σε μεγάλο βαθμό. Θα το δούμε, βέβαια, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι, πιθανώς, να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στους στόχους που θέσαμε.

  Αυτή τη στιγμή οι κοινωνικές δαπάνες είναι πολυδιασπασμένες και δεν εστιάζονται σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Επομένως, πρέπει να δούμε που υπάρχει σπατάλη κοινωνικής δαπάνης. Αν οι κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα δίνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν πρέπει να τα παίρνουνε, με στόχο να κατευθύνουν σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

  Δεύτερον, μπορεί να υπάρχει εξοικονόμηση δαπάνης μέσω μείωσης σπατάλης. Ήδη, έχουμε σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του φαρμάκου, όπου υπήρχε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τον μήνα Ιούλιο κατά 20%. Είχαμε επιτυχίες και από τον Μάιο με τις πρώτες μειώσεις στο ΙΚΑ κατά 7%, αποτέλεσμα και της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, αλλά και της περιστολής στην συνταγογράφηση λόγω της παρακολούθησης που κάνει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτές οι προσπάθειες, όμως, θα πρέπει να ενταθούν, γιατί όση εξοικονόμηση κάνουμε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά που μπορούμε να διαθέσουμε για το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που έχουν ως στόχο τον μέσο Έλληνα πολίτη, τον χαμηλόμισθο.

  Άλλο παράδειγμα, η απογευματινή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ενάμισι δισεκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας το απόγευμα και πηγαίνουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Θα αναδιαρθρώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με την απογευματινή λειτουργία τους. Παράλληλα, υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ανανέωσης ιατρικής τεχνολογίας μέσω του ΕΣΠΑ. Από του χρόνου θα γίνει σημαντική ανανέωση των αξονικών και των μαγνητικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να έχουμε μεταφορά των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο. Ήδη, ο κύριος Λοβέρδος ανακοίνωσε τα διακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ για τις ενισχύσεις της κοινωνικής οικονομίας. Πολλά άλλα τέτοια μέτρα, όπως η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου που ξεκινάει με οχτακόσια δημοτικά σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν σε ολοήμερη βάση από τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθούν στα επόμενα χρόνια, θα είναι μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης των οικογενειών. Θα υπάρχει πολιτική για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν επομένως προβλέψεις και συγκεκριμένα ποσά από το ΕΣΠΑ και από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς. Θα περιμένουμε, όμως, μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπου τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός».

  Παράλληλα, αναφερόμενος στα φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ο κύριος Η. Μόσιαλος τονίζει πως πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, γι’ αυτό θα πρέπει «να ενισχυθεί ο ρόλος των εφορειών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εισπρακτική ικανότητα, όχι μόνον μέσω της άμεσης φορολογίας, αλλά και της έμμεσης, η οποία είναι η απόδοση του ΦΠΑ. Ήδη, όπως σας είπα έχουμε κάποιες επιτυχίες σε σχέση με πέρσι, 7% μεγαλύτερη είσπραξη. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, θα πρέπει να ενταθεί. Νομίζω, ότι αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Παράλληλα, όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή ο κύριος Σπυρόπουλος, ο νέος Διοικητής του ΙΚΑ, ανακοίνωσε, ότι θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις. Θα πρέπει, όμως, αυτοί να γίνουν με κάποια σύνεση, γιατί δεν εισφοροδιαφεύγουν, μόνον, οι λεγόμενοι μεγάλοι οφειλέτες. Με βάση τις ανακοινώσεις του κυρίου Λοβέρδου, οχτακόσιες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν. Επομένως, με κάποια σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Παράλληλα, να θυμηθούμε, ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περάσαμε μια διάταξη, όπου όλες οι συναλλαγές από του χρόνου θα γίνονται, πλέον, μέσω των τραπεζών».